De terrassen zijn weer open!

“Even een terrasje pakken.” Ach – wat hebben we dat gemist! Ontbijt, koffie, lunch, bitterbal, diner. Met een vriend(in), familie of lekker in je eentje een krantje lezen en mensen kijken. Een terras hóórt er gewoon bij.

Gelukkig mogen we weer. Reserveren verplicht, mag ook ter plekke aan de deur, en max 2 aan een tafel (tenzij uit hetzelfde huishouden; Rijksoverheid.nl). Check zelf exacte openingstijden en -dagen alsjeblieft. Fingers crossed dat het binnenkort allemaal wat ‘vrijer’ wordt – maar voor nu zijn we blij! En zeker weten dat #heteerstebiertje bijzonder goed zal smaken. Het eerste wijntje ook trouwens!

JUULS’ TERRAS TIPS

Ter inspiratie hier een kleine selectie van onze favoriete terrassen. Kan je een beetje ‘voorwerk’ doen. Want als je zeker wil zijn van een plek kan je beter vooraf (online) reserveren. Veel van de terrassen zijn ook perfect te combineren met een wandeling of fietstocht. Of een bootje huren. Of – alle remmen los! – met een overnachting. Dit kon natuurlijk allemaal al, maar met een terrasje erbij wordt ‘t toch net wat feestelijker!

NB Zoek op terras voor ons complete overzicht terrasadresjes in Nederland én daarbuiten. En hij groeit – dus hou ‘m in de gaten.

FRYSLÂN

Bij Picknickers zijn ze zooo blij, want bij hun gáát het juist om het terras! En wát voor een: een groot, groen grasveld met picknicktafels en uitzicht over het Sneekermeer. Reserveringen kan je plaatsen via picknickers.nl. Ook webshop en to go. Je kan ook een picknickmand bij ze bestellen – voor op de boot, de fiets of met de auto.

Strandpaviljoen Oost (Vlieland) is een heerlijke relaxte, rustige strandtent waar je op je blote voeten van koffie, ijs, lunch tot borrel haalt. En is ‘t terrasje vol (ze reserveren alleen bij de ingang), geen stress, dan kun je gewoon gebruik maken van de to go. Dat is ‘t fijne van het strand!

 

Paviljoen De Walvis (Terschelling) is zoals ze zelf zeggen “misschien wel het mooiste plekje van Nederland”. Haha! Nou, wij kennen er meer. Maar het moet gezegd: het uitzicht vanaf hun terras over het Wad is spectaculair. Reserveren bij de ingang.

 

 

GELDERLAND

Hotel Café Restaurant De Gouden Karper (Hummelo) heeft hands down de mooiste veranda die we kennen. Echt zo’n houten klassieker. Wil je je liefje verrassen? Heb je iets te vieren? Of gewoon zin in een weekendje weg? Boek een kamer, geniet van een lange late lunch onder de veranda en maak de volgende ochtend een wandeling of fietstocht in de prachtige landelijke omgeving met een Gouden Karper rugzakje voor onderweg. Zomaar een idee!

NOORD-HOLLAND

AMSTERDAM

tHUIS aan de AMSTEL huist in de directeurswoning uit 1907 van de voormalige gemeentelijke Zuidergasfabriek met ruim terras en tuin aan de Amstel. Zo’n huis waar je zelf ook graag had willen opgroeien. Zodra je het prachtige gietijzeren hek passeert valt het tHUIS gevoel als een warme deken over je heen. Tot aan de lieve ‘waarschuwing’ bij het online reserveren: houd er rekening mee dat het koud kan zijn/worden.

GlouGlou – het terras van deze vins naturel bar ligt heerlijk op de avondzon. Naast natuurlijke wijnen (én biertjes) is er een fijne borrelkaart met plankjes charcuterie en/of kaas of sardientjes uit blik, geserveerd met echt desembrood. Borrelen begint ruim voor 5-en, zeker in het weekend. Komt dat even goed uit!

 

Ook onze wijnvriendinnen van Café Parlotte hebben hun terras geopend. Van donderdag t/m zondag kan je genieten van een goed glas wijn, hun fijne borrelkaart of het menu. Voor zowel de kenner als de liefhebber is deze gezellige plek aan de Westerstraat een absolute aanrader!

 

GOOI

Poffertjeskraam Corn. de Haan – zonder twijfel de mooiste poffertjeskraam van Nederland. Midden op de schilderachtige Brink in Laren. Ook poffers en wafels to go. Van die heerlijke wafels die smelten op je tong!

 

OVERIJSSEL

Café Restaurant De Viersprong – lekker ouderwets terras aan het begin van de boomrijke oprijlaan van Huis Westerflier. De Viersprong is ons startpunt voor de 6 Kastelenroute, een prachtige fietsroute langs 6 kastelen rondom het kunstenaarsstadje Diepenheim. Kan je voor vertrek weer genieten van een koffie en huisgemaakte appelgebak van Gea. Of een borreltje met bitterballen bij terugkomst! Reserveren ‘aan de deur’. Je kan onderweg ook lunchen bij Restaurant den Haller – halverwege de 6 Kastelenroute – met hun picture perfect terras tegenover de watermolen van Diepenheim. En ook hier heb je to go.

UTRECHT

De Veldkeuken Amelisweerd is zo’n pareltje midden in de Randstad. Een oase van rust en groen net buiten de stad Utrecht met een prachtig terras aan de Kromme Rijn voor lunch, proeverij, (high)tea of borrel. Alles 100% biologisch. Neem vooral ook wat lekkers mee uit de landgoedwinkel. Leuk om te combineren met een wandeling over het landgoed of een bezoekje aan bloempluktuin Amelis’Hof met z’n tuinwinkel en historische moestuinen.

ZEELAND

Bij Uitspanning De Houtzaagwerf loop je langs de houtzaagmachines en stukken gezaagde bomen naar een zonnige oase van groen en rust. Hier kan je bij mooi weer lekker tafelen onder de bomen. Als je reserveert zetten ze een tafeltje voor je klaar. Aanwaaien kan ook maar “kiek uut, vol is vol en laten we het hopen”. Ze zijn zo leuk!!!

 

ZUID-HOLLAND

De Branding en Tulum zijn twee hippe beachclubs met een ruim terras op t strand van Noordwijk aan Zee. Ik ben een Branding fan maar ze behoren duidelijk tot dezelfde familie: dezelfde relaxte sfeer, lounge- muziek, menukaart ennnnnn dezelfde zon die in de zee zakt. Want we gaan om 20 uur echt nog niet naar huis natuurlijk (mits de drukte het toestaat – we houden ons wél aan de richtlijnen).