JUULS' adresjes voor het witte goud - 6 lokale aspergetelers

Zo rond Pasen – hoe vroeg of laat dit ook valt – beginnen bij mij de asperge kriebels. Misschien omdat wij ze vroeger in onze tuin zelf oogstten. Of omdat ik simpelweg blij wordt van producten die écht alleen in het seizoen worden gegeten. Voor asperges is dit formeel vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jansdag).

Gek genoeg zijn asperges eigenlijk planten, waarvan wij de jonge scheuten als groente eten. In Nederland en andere Noord-Europese landen eten wij vooral de witte asperge, die overigens goed in te vriezen is. Tradioneel gegeten met beenham, gesmolten boter, gekookte eieren en krieltjes. Of wie weet met zalm, lam of vega. In Mediterrane streken zal je ze niet zo vaak tegenkomen. Daar worden met name (gegrilde) groene asperges gegeten. Ook lekker!

Asperges kan je natuurlijk in de supermarkt of bij de groenteboer kopen. JUULS kennende gaan wij liever op bezoek bij de lokale aspergeteler. Brabant en Limburg zijn natuurlijk dé bekende asperges provincies, maar ook daarbuiten worden volop asperges geteeld. Zoals bij:

Boereblij – Blaricum

De prachtige boerderij in het oude dorp is alleen al een bezoekje waard. En als je er dan toch bent, neem dan vooral wat mooie asperges mee. Om de hoek gestoken én – om aan de vraag te kunnen voldoen – aangevuld uit Limburg. De vrolijke kippen verwelkomen je als je vanuit dorp komt aanlopen.

 

Lubberink Asperges – Delden

Ook in Twente kan je volop asperges halen bij de boer. In het seizoen verkoopt Lubberink op een drietal locaties zijn asperges vanuit een keet pal naast de aspergebedden. Vergeet vooral niet ook wat prijswinnende ham van slagerij Kastelein mee te nemen.

 

Asperge Kwekerij Familie Buijs – Bilthoven

Familie Buijs is de enige aspergeteler in Utrecht. Verkoop vindt plaats vanuit de leuke boerderijwinkel op het erf van de familie. Mooi te combineren met wandeling in achterliggend natuurgebied.

 

 

Asperges van de Eng – Wageningen

De biologische asperges van Han te Ronde hebben sinds 2019 het keurmerk Echt Veluws. Ze worden verkocht bij de mooie boerderij, pal tegenover de kleinschalige aspergevelden op de Wageningse Eng; mooi stukje Nederland, zo tussen Wageningen en Bennekom.

 

Aspergehof Noordam – Woubrugge

Al meer dan 20 jaar vind je in deze boerderij-winkel alles voor een compleet aspergediner: geschilde of ongeschilde asperges, aardappels vers van ’t land, geschrapte krieltjes, eieren, boeren-boter, gerookte Bawykov zalm en een heerlijk beenhammetje. Tegenwoordig ook vers ‘uit de muur’. Hoe Hollands!

 

Asselman Asperges – Barchem

Rood/gele borden leiden ons langs de aspergevelden naar de boerderijwinkel, waar we hartelijk worden ontvangen. Naast vers gestoken asperges, ook huisgemaakte aspergesoep. Aangevuld met lokale toppers als Keuper boter, ham van Kastelein en Wegdam eieren weten we zeker dat we goed zitten. Nieuwe oogst krieltjes (in schil) en mooie zomerkoninkjes maken het feest compleet. De hoge verwachtingen worden ruim gehaald; onmeunig lekker!

 

PS Onze vrienden van De Krat hebben tal van mooie asperge recepten.