Eilandhoppen op de Wadden Texel - Vlieland - Terschelling

Zoals onze vriendinnen ‘geheime’ recepten krijgen van hun moeder, krijgen wij fietstochten van onze vader. Dit is er één van: eilandhoppen op de Wadden. Een verkorte versie. In 2 dagen uit en thuis. Een echte topper! Ook als je niet per se een fietser bent – zoals ik. Eind augustus twee doordeweekse dagen met goede vrienden uit Naarden en Amsterdam én onze fietsen (mijn Amsterdamse vriendin was gewoon op de omafiets – om de zwaarte van de tocht maar even aan te geven…). Als je dag 2 fietsend thuiskomt heb je ’t gevoel dat je minstens een week bent weggeweest.

Met dit schema kan je de fietstocht heel makkelijk zelf invullen. Een doe-het-zelf-eilandhoppen-op-de-Wadden-per-fiets zeg maar. Je moet ‘m alleen wel ergens tussen eind april en eind september doen want dan varen de (veer)boten tussen Texel-Vlieland en Vlieland-Terschelling.

Dag 1: Texel – Vlieland

Vertrek vanuit het dichtstbijzijnde treinstation. In ons geval Leiden CS. Voor onze vrienden was dat Naarden-Bussum resp. Amsterdam CS. Wij moesten in Amsterdam-Sloterdijk overstappen en kwamen zo bij hun in de trein. Je kan natuurlijk ook gewoon op het station van Den Helder afspreken. Van het station naar de veerdienst naar Texel is nog geen kwartier fietsen.

Voor de fiets koop je een apart kaartje. In het weekend en in juli en augustus mag de fiets de hele dag mee – daarbuiten alleen tijdens daluren. De speciale fietsplekken zijn achter de deur met de fiets erop – makkelijk te zien vanaf het perron. Om zeker te zijn dat er voldoende plek is voor je fiets, moet je die van te voren registreren.

11.00 TESO Den Helder – Texel

De veerdienst vaart iedere dag – ieder uur en op drukke dagen zelfs ieder half uur. Reserveren is niet nodig. Ook niet voor je fiets. De overtocht duurt 20 minuten. Nét lang genoeg voor een (wegwerp)glas champagne op ‘t achterdek – we hadden iets te vieren! De champagne hadden we zelf meegenomen. Just so you know.

De bedoeling was om bij aankomst op Texel via de Georgische Begraafplaats naar Strand Paal 17 te fietsen en daar te lunchen. Hoe moeilijk kan ’t zijn: 15 km op de fiets (45 min) m.b.v. Google Maps? Heel moeilijk blijkbaar. De Georgische Begraafplaats hebben we gehaald maar daarna ging het mis. Enorm gelachen maar ik kan dus niet vertellen hoe Strand Paal 17 was. Gelukkig heb ik 100% vertrouwen in m’n tipgever/vader.

Na Strand Paal 17 fiets je helemaal door de duinen onder de vuurtoren langs naar Strandpaviljoen Kaap Noord. Ook weer zo’n 15 km/45 min. Best wel heuvelachtig. Volgens mij hebben wij – de meisjes – toen besloten een volgende fietstocht elektrisch te gaan (hebben we ook gedaan – absolute aanrader). Vlak naast Kaap Noord is het vertrekpunt van de  boot naar Vlieland. Leuke tent om wat te drinken. Hou wél de tijd in de gaten. De boot naar Vlieland gaat maar één keer.

17.15 De Vriendschap Texel – Vlieland

Check vaardagen en – tijden en reserveer op tijd. Het staat allemaal heel duidelijk op hun site.

Het is maar een klein stukje varen van Texel naar Vlieland maar hóe gaaf! Via een smalle houten steiger stap je met de fiets op het “seizoensgebonden passagiers scheepje” zoals ze zichzelf noemen. Aan boord een Texels Juttertje (om op te warmen – het was net gaan regenen) en mooie verhalen van schipper Jan. Buiten, ondanks de regen een adembenemend uitzicht over ’t water richting Texel en Vlieland en – met een beetje geluk – zeehonden. Wij hadden zelfs zoveel geluk dat we een moeder met twee jongen zagen.

Op Vlieland wacht de Vliehors Expres, die je 12 km over de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa bij het Posthuys afzet. Vandaar fiets/ga je verder.

18.15 het Posthuys – Hotel de Wadden

19.00 aankomst Hotel de Wadden

Omdat het bekende Het Armhuis gesloten was i.v.m. het jaarlijkse Into The Great Wide Open festival en we wel klaar waren met fietsen, hebben we in het hotel gegeten. Prima keuze! Goed eten, heerlijke wijn en ontzettend aardige bediening.

Dag 2: Vlieland – Terschelling

10.05 snelboot Rederij Doeksen Vlieland – Terschelling

Vaart alleen tijdens de zomerdienstregeling (medio april-september) op dinsdag, woensdag en donderdag. Vooraf reserveren is aan te bevelen.

Bij aankomst eerst een kopje koffie gedronken bij Paviljoen De Walvis – een begrip op Terschelling. Als je daar zit begrijp je wel waarom. Super relaxte sfeer en een uitzicht over het wad alsof je naar een Hollandse meester kijkt. Woensdag is hun vrije dag trouwens.

12.30 slowboot Rederij Doeksen Terschelling – Harlingen

We wilden eigenlijk de boot van 17.30 uur hebben maar die was voor fietsen al vol. Ik had de terugtocht naar Harlingen bewust niet gereserveerd om wat meer vrijheid te hebben (weersomstandigheden, uitgefietst, etc.). Bovendien was het volgens Rederij Doeksen niet nodig. Nou – wél dus. Fietsen mogen trouwens alleen mee met de slowboot (“reguliere dienst”) i.t.t. Vlieland-Terschelling, daar gaan ze juist met de snelboot mee.

Niet getreurd, bij onze volgende eilandenhop beginnen we gewoon met een rondje Terschelling!