Singer Laren

Naast Voorlinden, mijn favoriete museum in NL! Niet omdat we er vroeger tegenover woonden en dus zijn ‘opgegroeid’ met het Singer (de beeldentuin – toen nog een lekker groen gazon – was zelfs de locatie van mijn trouwreceptie!). Maar vanwege de prachtige exposities waar ze een kunstliefhebber zoals ik keer op keer mee weten te verrassen. De impressionisten uit de collectie van Fentener van Vlissingen (2018), ‘Out of Office’ over kunstobjecten uit Nederlandse bedrijfscollecties (2019), ‘Schilders van licht. Monet tot Sluijters’ (2020) uit de eigen verzameling. Maar ook exposities met werk van hedendaagse kunstenaars zoals de tweejaarlijkse Anna Singer Art expositie.

Grondleggers van Singer Laren waren Anna en William Singer. Dit Amerikaanse echtpaar bouwde begin vorige eeuw Villa De Wilde Zwanen waar ze hun vrienden ontvingen, veel kunstenaars, en kunst verzamelden. Na het overlijden van William besloot Anna de collectie te delen met het publiek. Zij liet een museum aan de villa bouwen. En een concertzaal. Inmiddels verbouwd tot modern theater met een programmering waar slechts landelijke zalen aan kunnen tippen. Maar gelukkig ook nog steeds ‘huiskamer’ van amateur-toneelgezelschap De Papegaai. Sorry – wilde ze even noemen.

Ga voor of na je bezoek vooral het mooie Laren in voor een hapje en/of drankje. De keuze is letterlijk reuze! Naast Singer ligt George L.A. in een boerderij met groot zonnig terras. Even verderop ligt Nick Vollebregt – vroeger bekend als jazz café – voor een gezellig diner. Lekker borrelen bij t Bonte Paard of het tegenovergelegen Mauve (avondzon). Of ga in de zomer poffertjes eten op De Brink. Heb je iets te vieren? Dan kan je ook nog sjiek lunchen op het prachtige terras van Rust Wat. Wel even de auto pakken (5 min).

Nog even dit. Tijdens de sluiting van het museum vanwege het coronavirus introduceerde het museum Singer TV. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm vertelt in korte filmpjes over schilderijen uit de Singercollectie en bijzondere werken die te zien waren in de diverse tentoonstellingen.

Liever erop uit? Dat kan, op veler verzoek nav de succesvolle Autopuzzeltocht nu ook de Fietspuzzeltocht  (evt mét de bike-bag vol lekkers). Waar woonde Mauve en wat heeft Mondriaan met Laren/Blaricum? Een afwisselende route van 20km door de mooie kunstenaarsdorpen Laren en Blaricum.

PS Download vooraf, met je eigen smartphone, de gratis museum audiotour.

In de buurt

Tags

online terras