Getaria

In gezellig Getaria snappen ze hoe het werkt. Nu zit het ook wel mee; mooie baai, pittoresk dorp, levendige haven en fijne restaurants. Getaria is van oudsher een vissersdorpje en dat zie je terug op de menukaarten. Al van verre zie je de karakteristieke heuvel Monte San Anton, die zeker het beklimmen waard is, voor meer dan het mooie uitzicht (gympen aan en water mee).

De gezellige hoofdstraat, Kale Nagusia Kalea, daalt licht af naar Ilgesia de San Salvador (vloer loopt af richting altaar). Via een boog arriveer je bij een kade met fijne restaurants. Wij kozen voor gegrilde vis bij Asador Mayflower aan de kade bij de haven. Kaia Kaipe is een aanrader voor een meer aangeklede lunch. Voor eten met een ster ga je naar Elkano. Getaria is ook bekend om zijn verrassende wijn. Txakoli is een frisse witte wijn, die jong en volgens lokale traditie uit een groot en breed glas wordt gedronken.  Bezoek een van de wijnhuizen in de groene heuvels, vaak op loopafstand van het dorp: Getariako Txakolina, Txomin Etxaniz, Gaintza Txakolina.

Mooie dagtrip vanuit San Sebastiaan (via Igeldo) of stop tijdens je roadtrip langs de Baskische kust. Blijf jij overnachten, check dan Katrapona of iets buiten dorp tussen de wijngaarden – bij Usotega of Gaintza naar gelang je smaak. Strijk voor of na de lunch neer op een van de stranden of rijd even naar Piscinas marinas de Zarautz voor een dip in zee of waaghalzen springen vanaf de kade).

Getaria doet niet meer met een eigen boot mee aan de prestigieuze estropadak competitie, met hoogtepunt de La Bandera de la Concha begin september. In 1911 werd voor het laatste de paars-gele vlag van Getaria gehesen.

PS Let op Getaria is een populaire lunch- of dinerplek. Reserveer van te voren je tafeltje om teleurstellingen te voorkomen.

In de buurt

Tags

aan de kust aan de wandel borrel foodies leuk dorpje lunch onderweg tapas vis wijn