Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell – niet te verwarren met het grotere Calella meer naar ‘t zuiden, richting Barcelona – behoort samen met Llafranc en Begur wat ons betreft tot de mooiste kustplaatsjes van Empordà. Wij komen er graag! Voor een terrasje, de leuke winkeltjes of om te eten bij Fiego of Tragamar – twee geweldige restaurants aan ‘t strand.

Het is ook het begin van een van de mooiste wandelingen van heel Empordà: van Cap Roig naar Platja de Castell. Een wandeling van ongeveer anderhalf uur langs een waanzinnig stukje ongerepte kust. Startpunt is bij groen wandelbordje helemaal aan het einde van het dorp – net voorbij/boven Cap Roig. Na een paar honderd meter lopen neem je een ongemarkeerd pad dat tussen de naaldbomen afdaalt naar Cala del Crit (Let op: Bij splitsing in de afdaling – derde gele vlaggetje/Mirador – moet je rechts aanhouden voor Cala del Crit). Vanaf Cala del Crit kan het niet meer mis. Je loopt het eerste gedeelte over strandjes van verborgen baaitjes met kraakhelder water en af en toe wat Spanjaarden die deze geheime plekjes ook kennen. Wij lopen meestal door maar je zou hier prima je handdoekje neer kunnen leggen. Zorg wel dat je water en eten bij je hebt. Geen strandtentjes hier. Halverwege stijgt het pad en loop je over hoge, ruige kliffen met hier en daar stenen trappen die leiden naar mini strandjes ver beneden. Platja de Castell is een strand met fijn wit zand en twee strandtentjes. Perfect voor een welverdiende cola, cerveza of rosado. Eten zou ik niet aanraden. Maar goed, soms smaakt ALLES! Platja de Castell heeft geen dorp. Je moet dus van te voren wel even nadenken over de logistiek. Als je twee auto’s hebt kan je één bij ‘t begin zetten en de ander bij Platja de Castell. Het is ongeveer een kwartier rijden van begin- naar eindpunt. Je kan ook ‘bovenlangs’ teruglopen over de GR92.

PS Zin in een shotje cultuur onder de zon? Het Cap Roig Festival brengt ieder jaar in juli en augustus een verrassende verzameling - denk Sting tot Andrea Bocelli - muzikale artiesten bij elkaar in de botanische tuinen van Calella de Palafrugell. Boek zeer ruim van te voren je tickets.

In de buurt

Tags

aan de kust aan de wandel leuk dorpje zomer