Operahuset Oslo

Wow wat een verrassing was dit prachtige gebouw, dat tijdens mijn vorig bezoek aan Oslo (2004) nog helemaal niet bestond! Het grootse met witte marmer afgewerkt gebouw verbeeldt een ijsberg, die uit het water verrijst. Loop een rondje buitenom over de trappen die je geleidelijk op ‘t dak brengen. Op een zonnige dag is ‘t heerlijk vertoeven op een van de treden, met uitzicht op het Oslofjord.

Ook van binnen word je gegrepen door het mooie ontwerp, dat waar je ook kijkt, steeds weer nieuwe doorkijkjes geeft. Gek genoeg is de (enorme) zaal zelf, koud en kil met hout afgewerkt, in tegenstelling tot de grandeur van zuidelijke collega’s zoals in Parijs, Milan of Napels. Maar laat dat je zeker niet weerhouden: programma.

Het Operagebouw ligt pal naast het station en is dus niet te missen bij aankomst met de trein. Wij wandelden ernaar toe vanaf Aker Brygge via de Akershus Festning, Fanehallen, Forsvarsmuseet en de Fiskehallen (half vismarkt/half visrestaurant). Aanrader! Leuke lunchstops: Hallen Spiseri & Fiskeutsalg of Vippa.

In de buurt

Tags

aan de kust verrassend anders with a view