Marché aux huîtres

De oestermarkt in Cancale, met haar karakteristieke blauw-wit gestreepte kraampjes, is the place to be voor verse oesters. Mooi gelegen aan de voet van de pier en vuurtoren, naast het gezellige terras van Chez Victor.

Er staan steevast 8 kraampjes van 8 verschillende leveranciers. Mooi gesorteerd naar soort, maat en gewicht. ‘Les dames aux huîtres’ zijn haast even bekend als hun producten. Door weer en wind gesterkt staan ze hun mannetje en deinen ze er niet voor terug weifelende klanten van elkaar te stelen. Binnen no time bereiden ze een (half) dozijn, die op plastic ronde plateaus met prefab oesterbedjes worden geserveerd. Desgewenst mét citroen in het midden. Heerlijke lunch of tussendoortje op het naastgelegen muurtje met uitzicht op Mont St Michel. Haal een to go wijntje bij Chez Victor en het feest is compleet. De lege schelpen laat je, zoals velen voor jou deden, achter op het strand. In 2021 is de markt, inclusief aangrenzende kade helemaal gerenoveerd. JUULS heeft het nog niet gezien, maar op de plaatjes lijkt de charme mooi bewaard gebleven.

De Romeinen aten hier al oesters en in de 17e eeuw werden ze zelfs middels een speciaal convooi naar het Franse hof in Versailles gebracht. Gekweekt op oesterbedden in de baai van Mont Saint Michel en bij eb duidelijk zichtbaar. De gangbare creuse no 3 wordt met recht het meest verkocht. Kijk in de zomer uit naar no 5, die enkel tot september te koop is.

Tip: Als je Cancale bezoekt op terugweg naar huis, neem dan een houtenkistje mee. Ingepakt met vochtig zeewier, houden ze het gekoeld mooi een paar dagen uit. Hoe feestelijk om bij thuiskomst je vakantieverhalen met familie of vrienden te delen onder het genot van smaakvolle huîtres de Cancale.

 

PS De marché aux huîtres is dagelijks open van 9 tot 17 uur en sluit enkel tijdens de spectaculaire grandes marées (springtij).

In de buurt

Tags

♥ JUULS aan de kust JUULS & Gijs lokaal vers van 't land vis