Hôtel Au Lion
Hôtel Au Lion – in het mooie vakwerkdorpje Ribeauvillé – is al jaren een van onze vaste stops op weg naar de Alpen. Het is een eenvoudig hotel. Een mengelmoes van Duitse gemütlichkeit en Franse joie de vivre. De (familie)kamers zijn een beetje oubollig maar schoon en functioneel. En toch houden we van Au Lion! Door de hele setting. Het ligt zo heerlijk aan een pittoresk pleintje met fontein, omringd door vakwerkhuizen. Met mooi weer kan je van dit plaatje genieten op ’t knusse terras. Het personeel is super vriendelijk. Het ontbijt is ouderwets goed.
Wil je iets ‘meer’ – of zit Au Lion vol, dat hebben we zelf wel eens gehad – kan je ook prima uitwijken naar het naastgelegen Hôtel-Restaurant du Mouton of – sterretje erbij – naar Hôtel de la Tour. La Tour heeft een privé parking (vooraf reserveren).
Op doorreis of niet, we proberen altijd voldoende tijd in te ruimen om wijn in te slaan (en proeven!) bij onze hartelijke, grote vriend Jean Sipp ‘om de hoek’ van Au Lion. Niet te verwarren met zijn bekendere neef Louis Sipp, ook in Ribeauvillé en ook een bezoekje waard. Je zou er een wandeling van kunnen maken door het dorp – zou ik sowieso doen – want de twee Sipps liggen op nog geen 10 minuten lopen van elkaar.
Na onze degustation(s) en tour du village, eten we meestal een hapje in de bar van Au Lion. Op de kaart staan regionale kazen, vleeswaren en allerlei soorten Flammkuche of Tarte Flambée, een lokaal gerecht van pizzadeeg belegd met uienringen, crème fraîche en spekjes. Een vin d’Alsace erbij en wij duiken tevreden ons bedje in. Maar je kan natuurlijk ook naar een van de vele restaurants in ’t dorp, zoals Winstub Zum Pfifferhus voor een heerlijk copieus feestmaal, want verfijnd kan je de Elzasser keuken niet noemen! S’Garwer Stub heeft een fijn terras op de avondzon.
De wekelijkse markt vindt elke zaterdagochtend plaats op het Stadhuisplein.