Lazy Lot

Normaal gesproken wil ik zee zien tijdens de zomervakantie. Maar ja – laten we eerlijk zijn – 2020 was niet ‘normaal’. Ik was al lang blij dat we er even uit konden. In verband met alle ‘onzekerheden’, hadden we van te voren niks geboekt. Het werd dus een last-minute – óók al niet mijn ding – Frankrijk. Naar gîte Matisse op Domaine La Croze, ten westen van Cahors. In de groene vallei van de Lot, met glooiende heuvels, strakke wijnranken en pittoreske dorpjes. Bij aankomst bleek dat we letterlijk een Lot uit de loterij hadden. Een manoir uit 1784 gebouwd op de fundamenten van een kasteel uit de 13e eeuw. Ik heb nog nooit zó’n mooi terras gehad. Met een waanzinnig uitzicht over de Lot en ook nog eens op de avondzon. Zwembad erbij. Alle ingrediënten voor een lekker lui weekje.

Maar ja – met zoveel stenen, water en wijn in de buurt, ga je natuurlijk toch op stap…

Dwalen langs de Lot

Wij zetten de GPS graag op kortste route en snel- en tolwegen vermijden om de leukste landelijke weggetjes te ontdekken. Zo zijn we onze eerste dag ook naar een vide-grenier in het mooie Luzech gereden. Via Prayssac, Castelfranc en in Castelfranc rechtsaf bruggetje over naar de D9 die langs de noordzijde van de Lot loopt. Wat kan het Franse platteland toch voor geluksmomentjes zorgen! De vide-grenier (rommelmarkt, niet te verwarren met brocante) was precies dat: rommel. Hele zolders liggen op straat. Maar ook de zolder van het Franse boertje en boerinnetje die al generaties in dezelfde boerderij wonen. Je vindt (bijna) altijd iets moois. Wij hadden dit keer een stoere oude lantaarn. Helemaal blij! Je vindt alle vide-greniers en brocantes per departement/regio/plaats op deze handige link. Maar ze worden ook altijd aangekondigd op borden langs de weg en aanplakbiljetten bij de plaatselijke bakker en bar tabac.

Op de terugweg hebben we bij de streekmarkt in Prayssac, onze rietenmand gevuld met foie-gras, honing, groenten en fruit van de plaatselijke boeren. Deze zogenaamde marché des producteurs is elke zondagmorgen, alleen in juli en augustus. Niet te verwarren met de (iets grotere) wekelijkse markten die het hele jaar door plaatsvinden. Ik zet ze voor de omgeving even op een rijtje:

Wekelijkse markten

Di – Puy-l’Évêque & Catus (7-13u)

Woe – Luzech, Cahors (7-13u) & Figeac (8-18u)

Do – Sauzet, Monpazier (7-13u) & Figeac (18-22u)

Vrij – Prayssac  (7-13u) & Montcabrier (12-19u)

Zat – Cahors (8-18u) &  Figeac (7-13u)

Rondje Malbec

De regio Cahors is het oudste wijngebied van Frankrijk – een walhalla voor de kenner én liefhebber – en de thuishaven van de originele Malbec. De heuvels zijn bezaaid met prachtige chateaux en domaines waar je kan proeven en kopen. Dus ja – dan MOET je wel he? Met de GPS nog steeds op de ‘kortste route en snel- en tolwegen vermijden-stand’ zijn we – mede op advies van de Frank en Esther van La Croze – richting Château Eugénie gereden. Ook weer zo’n prachtige route – deze keer langs de zuidkant van de Lot – langs gehuchtjes als Grézels, Bélaye en Anglars-Juillac. Net voor sluitingstijd (onze gastvrouw n’était pas contente!) kwamen we aan voor onze dégustation. De Malbec was zoals een Malbec moet zijn. Mooi voor het kerstdiner. En neem vooral een flesje Griffé Velours Eugénie mee – een niet al te zoete witte dessertwijn. TE lekker!

Nog eentje. Na ons bezoek aan de weekmarkt in Puy-l’Évêque zijn we al GPS dwalend bij toeval terecht gekomen bij het kleine biologische Domaine de l’Antenet. Het contrast met het statige Château Eugénie kon niet groter zijn. Klein tafeltje buiten onder een boom in de binnenplaats. Een lieve, oude wijnboer die al schuifelend de verschillende flessen op tafel zet. Maar vervolgens met een passie begint te vertellen! Over z’n biologische wijnen, de Malbec in het algemeen, zijn zoon die in Londen een sommelier opleiding volgt, een andere zoon die de wijnetiketten van Domaine de l’Antenet ontwerpt, en zo verder. Heerlijk! Wij ondertussen proeven. Paar prachtige flessen – surprise! – Malbec gekocht. En wat flesjes wijnazijn.

Voor de volgende keer

Nog twee tips van de locals waar we niet meer aan toe zijn gekomen:

Le Caillau – goed restaurant met een heerlijk terras

Château Haut-Monplaisir – wijnhuis met o.m. een heerlijke rosé

Gelukkig – we ‘moeten’ terug!

 

De Lot vanaf ’t water.