Pieterpad etappe 1 & 2: Pieterburen - Groningen

Daar stonden we dan, op de parkeerplaats van de zeehondjes van Lenie ‘t Hart, die Pieterburen ooit op de kaart zette. Nu trekt Pieterburen vooral veel wandelaars, voor wadlopen en zoals wij het Pieterpad, die in 26 etappes de 482 km tussen Pieterburen en de St Pietersberg ten zuiden van Maastricht verbindt.

Aan huis gekluisterd door corona, besloten wij zoals velen met ons, af en toe een weekendje uit te trekken voor 2 etappes van het Pieterpad. Geen druk, gewoon zo af en toe als we er zin in hadden en natuurlijk wel bij een beetje lekker weer. En zo begonnen we op 30 mei 2020 na de onvermijdelijke foto op het Start Pieterpad monument, met gezonde moed aan onze 1e etappe.

Pieterburen – Winsum 12 km

Voordat we goed en wel begonnen bezochten wij eerst nog de mooie Sint Petruskerk en de botanische tuinen en natuurlijk Theeschenkerij Domies Toen (destijds helaas nog dicht, maar anders ideaal verzamelpunt).

Eenmaal echt op stap, liepen wij langs een meanderend slootje met af en toe een passerende kanoër en met rechts ruisend graan. Pieterburen lieten we steeds verder achter ons. Het echte Fryslân gevoel bekroop ons toen we de sloot overstaken via een heus ‘Bartlehiem bruggetje‘. Hoe leuk!

De route vervolgt zich over een groene landerij en open (aardappel)velden, op naar liefelijk wierdedorpje Eenrum, waar je leuk op het gras kunt lunchen bij de mosterdmakerij of wat kunt halen bij molen en bakkerij De Lelie. In Mensingeweer loop je langs een prachtige korenmolen, Holland Welvaart, met onderin theeschenkerij In de malle molen.

Het laatste stuk naar Winsum is saai, maar het mooiste dorp van Nederland 2020, maakt veel goed! Nestel je op het gezellige terras van De Gouden Karper en toost rijkelijk op de 1e voltooide etappe! Wij JUULS-den aan het water bij Marenland, waar ook trekkershutten en wat B&B kamers zijn. Voor een B&B zou ik opteren voor het charmante Batenborg, dat let wel even buitendorp ligt.

Winsum – Groningen 21 km

Wijk aan het begin van de 2e etappe even af van de aangegeven route en wandel via het dorp langs de Torenkerk met karakteristieke houtentrap en over de mooie Hoofdstraat W en het Bellingeweer. Steek de N361 over en pak ter hoogte van Stal Weidelust de route richting Garnwerd op.

Eenmaal buiten Winsum wandel je door de weilanden en heb je al snel in de verte zicht op het terpdorpje Garnwerd aan het Reitdiep, dat Groningen met de Waddenzee verbindt. Ook al ligt het nog ruim voor de helft van je te lopen km’s, is Garnwerd zeker een stop waard, ook kopje koffie of lunch, want onderweg kom je verder niks tegen.

Garnwerd aan Zee of Bij Hammingh zijn de places to be. Maak zeker voor vertrek nog een rondje in en om de kerk.

Na Garnwerd loop je verder langs de dijk, die rijkelijk door gulzig grazende schapen bewoond wordt. NB Je deelt ‘t pad met fietsers, wat in een druk weekend wel irritant kan zijn.

In de verte lonkt Groningen al, wat je lekker wandelt. De route wijkt even van de dijk af, om je langs het mooie kerkje van Oostum te leiden.

Let op: route omleiding: blijf ook na Wierumerschouw langs de dijk van het Reitdiep lopen en steek via de Dorkwerd brug en sluis over naar Sprikkenburg langs het kanaal.

Eenmaal in Groningen is de keuze natuurlijk reuze. Omdat bij ons nog dicht was, streken wij met neef Floris borrelhappen en biertjes neer in het park.

Alternatief: Ga op vrijdag al naar Groningen en begin voor het middaguur met de 1e etappe en overnacht in Garnwerd in plaats van Winsum. Zo verdeel je de 33 km wat evenrediger over de twee etappes en heb je fijn wat extra tijd in Groningen, waar het goed vertoeven is.

Praktische info


Route

Check voor vertrek altijd even de Pieterpad pagina op Facebook, Intagram of Twitter voor eventuele omleidingen.

Logistiek

Auto – Parkeer gratis bij Zeehonden Centrum in Pieterburen en haal je auto zondag weer op. Op zondag neem je vanuit Groningen bus 65 naar Winsum en stap daar over op bus 68 naar Pieterburen.
OV – trein naar Groningen (check goedkooptreinkaartje.com). Trein of bus 65 naar Winsum. In Winsum bus 68 naar Pieterburen.

JUULS’ adresjes