Oudwijker

‘Unieke kazen handgemaakt in Nederland’.

Ik weet nog goed waar ik Oudwijker voor het eerst tegenkwam, op een marktje op het Amstelveld in Amsterdam. Achter een kraampje met prachtig ogende kazen stond een meneer – die Abraham had gezien – met een vriendelijk gezicht. Ik mocht de kazen proeven; de begeleidende uitleg en nieuwsgierige vragende blik verraadde als snel dat ik met de kaasmaker himself te maken had. De liefde voor zijn eigen kazen werkte aanstekelijk; sindsdien ben ik onvoorwaardelijk fan van Oudwijker (én Rutger!).

Na een loopbaan buiten de kazen werd het hoogtijd om zijn passie te volgen. De 1e stappen werden gezet aan Lago di Monate, waar hij in de leer ging bij Cesare Ribolzi van Caseificio Norden. Na heel wat geëxperimenteer wordt Oudwijker kaas – vernoemd naar de wijk waarin het idee van de succesvolle carrière switch is ontstaan –  inmiddels gebruikt door menig chef (o.a. The Lobby). Gelukkig kan je Oudwijker kazen ook zelf kopen: online (gratis en persoonlijk bezorgd), op de markt (o.a. R’damseoogst, Pure Markt) of bij fijne winkels, waaronder onze favorieten Alberto Pozetto, Fromagerie Abraham Kef en de Kaaskamer.

Wij zijn fan van de Proeverij; 6 kazen variërend van roodflora, bergkaas tot blauwschimmel, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk van de Brienenshof in Cothen of buffelmelk van Buffelboerderij Arns in Zevenaar. Ideaal voor een indrukwekkende kaasplank als je eters hebt, als cadeau (laat het als verrassing bij een jarige vriend(in) bezorgen) of gewoon lekker voor jezelf met een mooi glas wijn. Aanrader!

PS Oudwijker wordt sinds kort geserveerd bij de open dagen en proeverijen van Stokerij Lubberhuizen Perfect match - in alle opzichten! 

In de buurt

Tags

♥ JUULS borrel lokaal