Beurtveer & Skûtsjeverhuur Haghe

Eindelijk kwam het er van; augustus 2020. De Beurtveer tussen Heeg en Balk staat namelijk al járen op ons lijstje; sinds een meerdaagse fietstocht van Opa & Floris zomer 2008. Zij destijds in de stromende regen, wij in de stralende zon met een comfortabele 3 Beaufort.

De Aleida Hendrika (1905) met Sybren Boschma (of een enthousiaste passagier) aan het roer vaart van pakweg van mei tot en met september dagelijks heen en weer tussen Heeg en Balk. En de fietsen kunnen mee. Zo maak je er een leuk dagje van, zeker met pittoreske dorpjes als Sloten, Balk en Woudsend in de buurt.

Sybren is met zijn mooie lokale accent en roodverbrande neustop, precies de gastheer waar je op hoopt. Met duidelijk plezier in zijn werk, vertelt hij honderduit over de geschiedenis van zijn skûtsje en het begrip beurtveer, begroet hij the usual suspects langs de route en kent hij ieder detail tot aan de geboortedag van het veulentje in de wei. En als de stemming er inzit speelt hij met zijn rooie accordeonnetje wat bekende zeemans meezingers. Onderweg kan je luieren in de zon of actief meehelpen met de zeilen hijsen of stoer doen aan het roer. Wij hadden onze fietsen mee, die vakkundig in het laadruim waar vroeger leem in werd vervoerd, werden getakeld.

De fietstocht rondom de Fluessen (28km) terug naar Heeg viel eerlijk gezegd tegen. Wat ons betreft kan je het beste de korte route nemen over Woudsend, waar je lekker luncht op het terras van klassieker De Watersport of hippe nieuwkomer Omke Jan.

PS Het schip, mét schipper, is ook in zijn geheel te charteren voor een dag(deel).

In de buurt

Tags

aan 't water fiets JUULS & Gijs lente met de boot onderweg zomer