Theepaviljoen de Horsten

Toen de kinderen klein waren gingen we vaak wandelen bij De Horsten en daarna wat drinken in het gelijknamige theepaviljoen. Tegenwoordig wandel ik met vriendinnen met honden, en die zijn niet toegestaan op het landgoed vanwege “het aanwezige wild”. Dus was ik er lang niet geweest. Tot laatst. En eerlijk gezegd was ik vergeten hoe bijzonder dit plekje is, zo midden in de Randstad. Alsof je terug gaat in de tijd!

De “Koninklijke Landgoederen de Horsten” – zoals de Horsten officieel heten – zijn ontstaan toen Prins Frederik der Nederlanden tussen 1836 en 1845 drie afzonderlijke landgoederen “Ter Horst”, “Raaphorst” en “Eikenhorst” aankocht en samenvoegde. Prins Frederik was een fanatiek jager en liet in 1861 een zogenaamd “schiethuis” bouwen in Engelse Tudor-gotiek stijl. Vanuit de overkapping konden de prins en z’n jachtvrienden schieten op (bewegende) doelen op een “schietberg” om zo ook buiten het jachtseizoen in vorm te blijven.

Dit is nu Theepaviljoen de Horsten. Bij mooi weer heerlijk op het terras. Bij slecht weer binnen onder de jachttrofeeën. Binnen is het overigens niet zo groot dus als je zeker wil zijn van een plekje, kan je beter reserveren (woe t/m zat). Op zondag is reserveren niet mogelijk. Check de site voor de actuele openings-, lunch- en High Tea-tijden. Mijn ervaring is dat die stipt worden gehandhaafd!

PS Vanaf de bekende Seringenberg - zo'n 10 minuten lopen van het Theepaviljoen - heb je een waanzinnig uitzicht. Nóg mooier als de seringen rond (eind?) mei in bloei staan.

In de buurt

Tags

aan de wandel koffie lunch terras to go